Chiftele cu sos si piure de cartofi , este o mancare foarte gustoasa . Chiftele cu sos si piure de cartofi , este o mancare care se face foarte repede . Aceasta mancare este o mancare gustoasa si apetisanta . Aceste chiftele isi au originea din indepartata China si din Arabia Saudita .
Dar de o perioada de timp aceste chiftele au fost adoptate si de romani . Pentru a face aceste chiftele cu sos si piure de cartofi avem nevoie de anumite ingrediente . Principalele ingrediente care se folosesc pentru chiftele ,sos si piure de cartofi sunt urmatoarele:
Ingrediente pentru a face chiftelele :
Carne de porc tocată 700 g
Ouă 2 buc
Ceapa alba 1 bucata medie
Usturoi 3 căței
Pâine 150 g
Pătrunjel 1 legătură
Mărar 1 legatură
Boia de ardei dulce 1 linguriță
Cimbru uscat
Făină 200 g
Sare și piper măcinat dupa gust
Ingrediente pentru a face sosul pentru chiftele :
Ceapa -1 bucata
Usturoi – 5 catei
Piper boabe – 4-5 boabe
Pasta de rosii dulce – 2 linguri
Apa
Foi de dafin – 2 foi
Ingrediente pentru a face piureul de cartofi :
Cartofi – 2 kg
Lapte – 100 ml
Vegeta – dupa gust
Mod de preparare sos pentru chiftele :
Se curate ceapa , se spala si apoi se va taia in bucati mici . Apoi se pune ulei in tigaie si se va aduga ceapa . Se va amesteca continuu , pan ace ceapa va deveni maronie si apoi se va aduga pasta de rosii . Cand totul va fii gata , continutul se va introduce intr-o cratita . Se va pune apa peste continut , piper boabe , foi de dafin si usturoiul taiat . Se lasa la fiert cca 10 minute si cand totul este gata , se va opri focul .
Mod de preparare piure de cartofi :
Se vor curati cartofii , se vor spala si apoi se vor taia in cubulete mici pentru a fii puse la fiert . Intr-o cratita se vor pune cartofii , apa , putin ulei si putina vegeta si se vor lasa la fiert pan ace acestia se vor fierbe . Dupa ce cartofii au fost fierti , se arunca apa si se piseaza marunt pan ace se va obtine o pasta omogena. In aceasta compozitie se va adauga putina vegeta si lapte si se va amesteca . In loc de lapte se va mai putea pune margarina , unt sau ulei .
Mod de preparare chiftele :
Vom curata ceapa si o vom spala , dupa care aceasta ceapa o vom toca marunt fie cu un cutit . Dupa aceia vom curate cei 3 catei de usturoi si ii vom toca sip e ei marunt cu un cutit .
Vom spala foarte bine mararul si patrunjelul verde . Dupa care aceste legaturi se vor marunti cu cutitul .
Se va lua un castron mai mare , in care vom adauga carnea de porc toccata . Vom continua sa adaugam in castron cele 2 oua . Dupa aceia vom continua sa adaugam ceapa maruntita si usturoiul maruntit .
Vom continua sa adaugam painea pe care am inmuit-o in apa si am storso . La final vom adauga toate celelalte ingrediente . Vom adauga mararul si patrunjelul , cimbrul uscat .
Peste intreg continutul vom presara sare si piper macinat dupa gust. Vom amesteca foarte bine intreaga cantitate din castron pana vom obtine o pasta omogena .
Dupa ce toata compozitia a fost gata , vom pregati chiftelele si le vom aseza intr-o farfurie . Dupa aceia chiftelele vor fii date prin faina alba 3 nule inainte de a le pune la prajit .
Intr-o tigaie vom adauga ulei si o vom la foc pan ace uleiul se va incinge . Dupa aceia fiecare chiftea se va adauga in tigaie si se va praji pe ambele parti foarte bine.
Cand chiftelele sunt luate din tigaie se vor aseza intr-o farfurie pe un prosop absorbant .Se vor lasa acolo pana ce acestia sunt scurse de ulei .
Chiftelele pot fii servite asa cum sunt sau se pot servii cu mai multe garnituri . Se vor mai servi cu cartofi prajiti , cu piure de cartofi sau cartofi natur . Se mai poate folosi si un sos pentru a se face o mancare foarte delicioasa .
Ca si bautura este bine venit un vin rosu , vin alb si chiar si o bere de buna calitate .
Pofta buna !
Articol scris de dodorel62