Cozonacul -pufos- cu- nucă
Dulciuri

Cozonacul pufos cu nucă 

Cozonacul pufos cu nucă este unul dintre deserturile tradiționale . Cozonacul pufos cu nucă este un cozonac delicos. Acest cozonac este cel mai dorit de sarbatori . Este un cozonac pufos si gustos adorat de romani.

Pentru ca aluatul cozonacului cu nucă să iasă pufos este nevoie de câteva ingrediente :

Ingrediente aluat pentru Cozonacul pufos cu nucă 

1 kg de fain= 000

50 g drojdie proaspaătă sau 14 g uscată

350 ml (max. 400 ml) lapte caldut

250 g zahar

4 oă

150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit

3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o păstaie de vanilie

coajă rasă de la 2 lămâi și o portocală

15 g sare

Mod de preparare Cozonacul pufos cu nucă

Se cerne făina de trei ori, după care se face „o groapă” în mijlocul vasului . In interior este pusă, fără a ajunge însă la fund. Se pune laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc. Se încălzeste ușor astfel încât să se topească zahărul . Se incalzeste însă nu până dă laptele în fiert.

După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină deasupra . Turnam cât să acoperim și așteptăm 10 minute.

Separat se freacă gălbenușurile cu sarea. Apoi se pune coaja de lămâie și se adugă această compoziție . Toata aceasta compozitie se toarna în vasul cu făină. Se toarnă și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm . Amestecul se face până se omogenizează bine aluatul.

Se toarnă uleiul în fir subțire, cu care ne ungem și mâinile . Apoi continuăm să frământăm aluatul . Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml. Se lasă apoi aluatul să crească acoperindu-se cu un prosop.

Umplutura pentru Cozonacul pufos cu nucă

Se amestecă nucile măcinate cu zahărul pudră şi cu un vârf de linguriţă de sare. Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă . Se vor freca până se face pasta potrivit de consistentă .

Aluatul crescut se desparte apoi în două parti egale . Apoi se întinde prima foaie pe masa presărată cu făină . Deasupra se întinde jumătate din nucă . Acesta se pune într-un strat cât mai egal si se rulează . Acelaşi lucru se repetă cu a doua bucată de aluat.

Odata rulat cozonacul se unge cu ou si se da imediat la cuptor . Se da imediat la cuptor fără să se lase aluatul în formă să crească . Daca se mai tine sa creasca se fac goluri între nucă şi aluat. Cozonacul se bagă la cuptorul încălzit pentru o oră. Se coace cozonacul la foc potrivit.

Odata ce sa copt cozonacul se scoate afara . Se lasa sa se raceasca lent , acoperindu-se cu un prosop .

 

Pofta buna !

Articol scris de dodorel62

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.