vinul -super -de -smochine-cu-gust-aromat.jpg
Bauturi

Vinul super de smochine cu gust aromat

Vinul super de smochine cu gust aromat  este un vin foarte bun si spumant. Vinul super de smocine cu gust aromat se face fie in fdamigeana , fie in borcan.

Pentru a face acest vin avem nevoie de anumite ingrediente . Principalele ingrediente pentru acest vin sunt urmatoarele :

Ingrediente Vinul super de smochine cu gust aromat:

4 pachete de smochine bine uscate, de 250 grame fiecare,

2 Kg zahar tos, o lamaie, 10 grame de drojdie proaspata, apa rece.

Vinul se pregateste intr-un borcan din sticla de 10-12 Kg.

Mod de preparare Vinul super de smochine

Smochinele se taie marunt.

Lamaia cu coaja cu tot, spalata bine cu apa calduta, se toaca marunt.

Zaharul tos se topeste in apa rece, intr-o oala de inox. Se va  amesteca cu o lingura din lemn.

Drojdia de la vinul de smochine

Drojdia proaspata se dizolva in putin apa calduta. Apoi se adauga in oala cu sirop de zahar.

Smochinele si lamaia taiate, se pun in borcanul din sticla.

Siropul de zahar se adauga in borcan peste fructe.

Nu uita !

Ca sa nu ai surprize neplacute, pune sub borcan lama unui cutit inainte. Se face pentru  a turna siropul fierbinte .

Se completeaza borcanul din sticla, cu apa rece, pana la 2 degete sub buza acestuia.

Acoperirea borcanului 

Se acopera borcanul cu o panza curata. Borcanul se aseaza la lumina, de preferat intr-un loc unde bate soarele cateva ore pe zi.

Este nevoie de spatiu in borcan pentru amestecarea ingredientelor. Timp de 10 zile se amesteca dimineata si seara (cate 2-3 minute, de fiecare data), in borcan, cu o lingura din lemn, cu coada lunga, pentru a putea sa se ia ingredientele de la fundul borcanului.

Nu este de neglijat

Cand amesteci in borcan, nu stai cu nasul deasupra borcanului. In timpul fermentatiei si in special la amestecare se degaja bioxid de carbon si oxid de carbon, care te pot ameti. In apropierea borcanului, acoperit cu carpa, este indicat sa fie un geam deschis, daca borcanul nu este tinut in spatiu deschis.

Dupa 10 zile, nu mai amesteci in borcan si lasi lichidul sa se stratifice timp de 2 zile. Cojile mochinelor se vor ridica la suprafata lichidului. La fundul borcanului se va depune mardeaua, rezultata in urma fermentarii fructelor.

Se trage vinul

Cu un furtun din PVC tragi lichidul (cca.7,5-8 litri),  intr-o damigeana din sticla, de 10 litri, cu grija, sa nu iei si mardeaua care se va strange la fundul borcanului, pe masura ce tragi lichidul.

Pe gatul sticlei montezi un dispozitiv din sticla trecut printr-un dop din cauciuc (se gasesc de vanzare la magazinele de menaj) sau un furtun trecut prin dop de cauciuc si introdus intr-o sticla din plastic, de 2 litri, completata cu apa, pe jumatate.

Vinul super de smochine

In tubul din sticla se pune apa. Vinul din damigeana se lasa sa se limpezeasca cca. 3 saptamani.

Daca se foloseste dop din cauciuc, furtun din PVC, sticla de plastic umpluta pe jumatate cu apa rece.

Mardeaua ramasa in borcan dupa tragerea lichidului, se imparte in 2 parti egale si se pune in 2 borcane din sticla, de 14-15 Kg fiecare.

In fiecare borcan se adauga cate 2 pachete de smochine, taiate marunt sau un pachet de smochine si 250 grame de stafide bine uscate.

Vinul de smochine

Se dizolva cate 2,5 Kg de zahar tos, pentru fiecare borcan, in apa rece, la foc potrivit, amestecand cu o lingura din lemn, sa nu se prinda zaharul de fundul oalei de inox.

Siropul de zahar se toarna peste mardeaua din cele 2 borcane, fara a uita sa pui lama cutitului sub borcan.

Completarea cu apa

Se completeaza cu apa, pana la 2 degete sub buza borcanului.

Se acopera borcanele cu o panza curata/ o bucata de tifon. Se amesteca in borcane timp de 10 zile.

Se lasa la limpezit lichidul, in borcane, 2 zile si se trage vinul, mana a doua, la 2 damigene de cate 10-15 litri sau intr-un bidon din plastic de 25 litri.

Sfat foarte important !

Ca sa nu risti alterarea gustului vinului, apelezi la bidoane din plastic numai daca nu ai damigene din sticla, suficiente si destul spatiu pentru pus vasele. Se monteaza dispozitivul pentru fierberea vinului.

Se lasa vinul mana a 2-a sa fiarba timp de 3 spatamani, cu dispozitivul cu apa montat.

Timpul trece repede !

A venit momentul sa “verifici” ce ai muncit pana acum. Se trage vinul mana intaia, din damigeana in sticle, cu atentie, folosind un furtun din plastic, transparent, sa vezi cum se scurge vinul in sticla. Pe fundul damigenei va ramane foarte putina mardea.

Cum se trage vinu

Cand tragi vinul si amorsezi furtunul cu gura, mai scapa si vin in stomac. Nu te impacienta prea tare daca te apuca niste calduri inexplicabile initial.

Nici mana a doua de vin nu arata rau. Daca ai folosit stafide, vinul se deschide usor la culoare. Gustul vinului, la fel de tare, capata insa o noua nuanta si dulceata acestuia este usor mai accentuata.

Vinul super

Sticlele se sigileaza bine si se eticheteaza. Foloseste sticle cu dop metalic si filet sau dopuri din pluta, tinute in prealabil, in apa calda, timp de o ora si apoi introduse fortat pe gatul sticlei. Pentru siguranta, infasoara gatul sticlei cu banda adeziva, lata, din cea folosita la coletarie.

Sticlele se pastreaza la rece, in beci sau in balcon. Cu cat scapa sticlele timp mai indelungat neatacate, cu atata vinul va fi mai puternic si mai aromat.

Vin facut a treia oara !

Nu ezitati sa faceti si mana a treia de vin. Se repeta operatiile de la mana a doua, folosind aceleasi 2 borcane.

Dupa ce ati tras vinul la damigene si inca 2 borcane de 14-15 Kg.

Daca ai rabdare productia ta de vin din smochine va fi de 48-50 litri.

Pret vin pe kilogram 

Vinul obtinut cca. 120 lei : 50 Kg = 2,40 lei/ Kg.

Vinul de smochine merge de minune la fripturi de porc. Este un vin aspru, agreat si de catre doamne . In special daca este usor mai dulce. Avertismentul sa bei cu masura ramane in vigoare.

Pofta buna !

Articol scris de dodorel62

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.