Cozonacul pufos cu nucÄ este unul dintre deserturile tradiÈionale . Cozonacul pufos cu nucÄÂ este un cozonac delicos. Acest cozonac este cel mai dorit de sarbatori . Este un cozonac pufos si gustos adorat de romani.
Pentru ca aluatul cozonacului cu nucÄ sÄ iasÄ pufos este nevoie de câteva ingrediente :
1 kg de fain= 000
50 g drojdie proaspaÄtÄ sau 14 g uscatÄ
350 ml (max. 400 ml) lapte caldut
250 g zahar
4 oÄ
150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit
3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o pÄstaie de vanilie
coajÄ rasÄ de la 2 lÄmâi Èi o portocalÄ
15 g sare
Se cerne fÄina de trei ori, dupÄ care se face âo groapÄâ în mijlocul vasului . In interior este pusÄ, fÄrÄ a ajunge însÄ la fund. Se pune laptele împreunÄ cu zahÄrul Èi zahÄrul vanilat pe foc. Se încÄlzeste uÈor astfel încât sÄ se topeascÄ zahÄrul . Se incalzeste însÄ nu pânÄ dÄ laptele în fiert.
DupÄ ce turnÄm drojdia presÄrÄm puÈinÄ fÄinÄ deasupra . Turnam cât sÄ acoperim Èi aÈteptÄm 10 minute.
Separat se freacÄ gÄlbenuÈurile cu sarea. Apoi se pune coaja de lÄmâie Èi se adugÄ aceastÄ compoziÈie . Toata aceasta compozitie se toarna în vasul cu fÄinÄ. Se toarnÄ Èi restul de lapte Èi cu mâinile începem sÄ amestecÄm . Amestecul se face pânÄ se omogenizeazÄ bine aluatul.
Se toarnÄ uleiul în fir subÈire, cu care ne ungem Èi mâinile . Apoi continuÄm sÄ frÄmântÄm aluatul . Din când în când mai turnÄm ulei. DacÄ e nevoie turnaÈi mai mult de 100 ml. Se lasÄ apoi aluatul sÄ creascÄ acoperindu-se cu un prosop.
Se amestecÄ nucile mÄcinate cu zahÄrul pudrÄ Åi cu un vârf de linguriÅ£Ä de sare. Se opÄreÅte cu 1/2 ceaÅcÄ de lapte clocotit Åi se freacÄ . Se vor freca pânÄ se face pasta potrivit de consistentÄ .
Aluatul crescut se desparte apoi în douÄ parti egale . Apoi se întinde prima foaie pe masa presÄratÄ cu fÄinÄ . Deasupra se întinde jumÄtate din nucÄ . Acesta se pune într-un strat cât mai egal si se ruleazÄ . AcelaÅi lucru se repetÄ cu a doua bucatÄ de aluat.
Odata rulat cozonacul se unge cu ou si se da imediat la cuptor . Se da imediat la cuptor fÄrÄ sÄ se lase aluatul în formÄ sÄ creascÄ . Daca se mai tine sa creasca se fac goluri între nucÄ Åi aluat. Cozonacul se bagÄ la cuptorul încÄlzit pentru o orÄ. Se coace cozonacul la foc potrivit.
Odata ce sa copt cozonacul se scoate afara . Se lasa sa se raceasca lent , acoperindu-se cu un prosop .
x
Pofta buna !
Articol scris de dodorel62
Pulpa de miel la bait , inainte de coacere . Pentru a avea o carne…
Chiftelele romanesti super apetisante , sunt niste chiftele foarte gustoase . Chiftelele romanesti super apetisante…
Ciorba de burta super delicioasa ,este super gustoasa . Pentru Ciorba de burta super delicioasa…
Pulpa de curcan la tava este un deliciu . Acesta pulpa de curcan la tava…
Ciuperci umplute sunt un adevarat deliciu . Aceste ciuperci umplute se pregatesc foarte repede .…
Chiftele pe pat de varza este un deliciu . Aceste chiftele pe pat de varza…