Dezlegarea la peste in postul Craciunului este un post foarte important pentru toti romanii . Dezlegarea la peste in postul Craciunului se tine de majoritatea romanilor atat din tara cat si din strainatatea .
În Biserica ortodoxă există multe zile de post. S-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se facă dezlegare la peşte. Acest lucru înseamnă consumarea mâncărurilor de post . In afara de aceasta se foloseste untdelemn, vin şi peşte.
Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere . Biserica dezleagă la peşte combinând postirea cu mângâierea
Pentru a tine acest important post al Craciunului avem nevoie de anumite ingrediente. Principalele ingrediente care se folosesc pentru dezlegarea la peste sunt urmatoarele :
Ingrediente pentru dezlegarea la peste
Peste ( ton maruntit la conserva )
Faina de malai pentru mamaliga
Lamaie
Apa
Sare
Modul de preparare pentru dezlegarea la peste
Pentru inceput vom face mamaliga din faina de malai. Intr-o cratita speciala vom adauga apa si o linurita de sare . Apoi vom pune aceasta cratita cu apa sis are sa fiarba .
Cand apa incepe sa dea in clocot se va adauga incet faina de malai . In timp ce vom adauga treptat faina , se va amesteca cu o spatula continutul . Se va amesteca in aceiasi directie ca mamaliga sa nu se prinda .
Dupa ce mamaliga sa ingrosat si sa facut ,focul se va opri si mamaliga se va da deoparte . Dupa aceia mamaliga este scoasa pe o farfurie sau intr-un castron special .
Dupa aceia pe o farfurie se va pune tonul maruntit , mamaliga si peste tot tonul se va aduga sucul de la o lamiae .
Mamaliga se va putea servi cu orice tip de peste si se poate servi si cu mujdei de usturoi .
Ca si bautura este bine venita este o tuica buna de pruna sau o palinca .
Pofta buna !
Articol scris de dodorel62